Onze 7 tips voor een stressvrije start van het nieuwe schooljaar

Het einde van de vakantie is niet alleen de start van het nieuwe schooljaar, maar ook een terugkeer naar de realiteit. En die kan lastig zijn zonder goede voorbereiding. Vaak betekent deze periode immers ook extra kosten en een reorganisatie van het gezin. Nieuwe benodigdheden, inschrijvingen voor sportclubs of jeugdbeweging, naschoolse opvang, taxi mama of papa, maaltijdbeheer... Hoe regel je dit allemaal? Volg onze tips! 

1. Schoolbenodigdheden: tussen recycleren en kopen

Er is maar één manier om door de bomen het bos te zien: maak een precieze lijst van alles wat je kind nodig heeft. Sommige scholen helpen ouders en bezorgen complete lijstjes. Maar maak eerst de balans op van het vorige jaar voor je begint met winkelen: er zijn ongetwijfeld dingen die je kind opnieuw kan gebruiken. 

Tip: Koop je neutrale kaften of schriftjes om de kosten te drukken? Laat je kind zijn of haar creativiteit botvieren om deze spulletjes op te smukken met tekeningen, stickers, collages, ... Onderschat ook het praktische nut van etikettering niet, vooral als je kind jonger is. Kleren, rugzakken, schriften... Het kan je een hoop verlies (en dus extra kosten) en verwarring op school besparen.

2. Herstel een goede slaaproutine

Niets is belangrijker dan een goede nachtrust! Tijdens de zomervakantie gun je jouw kind misschien wat meer vrijheid waardoor het slaappatroon is verstoord. Probeer de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Begin één of twee weken voor het nieuwe schooljaar al met vroeger te gaan slapen en op te staan. De ‘schok’ van de terugkeer naar school zal dan ‘bijna’ onopgemerkt blijven.

3. Organisatie: het belangrijkste wapen tegen stress 

Anticipeer op de eerste schooldagen door een gezamenlijke routine voor het hele gezin vast te leggen: ontbijttijd, gebruik van de badkamer, vertrek, afspraken over het schooltraject, ... Hoe meer je op voorhand voorbereidt, hoe minder druk en stressvol die eerste ochtenden zullen lijken: kleren klaarleggen, boekentassen klaarmaken, samen ontbijten, ... (als je kinderen ouder zijn, kunnen ze natuurlijk helpen). Als je thuiskomt, kan je ook duidelijke afspraken maken voor huiswerk, speeltijd en, natuurlijk, bedtijd! 

Tip: Een gezinskalender bespaart je een hoop misverstanden, zowel met je partner als met je kinderen zelf! Hang hem op waar iedereen hem kan zien (bijvoorbeeld tegen de koelkast) en noteer belangrijke data, zoals oudercontacten, buitenschoolse activiteiten, medische afspraken, vakanties en kampen, ...

4. Verwaarloos het emotionele aspect voor je kind niet

Opnieuw naar school gaan zou geen taboe mogen zijn, zelfs al wil je kind tot de laatste dag van de vakantie genieten! Praat erover en meet de temperatuur op: wat zijn de verwachtingen en zorgen? Probeer je kind gerust te stellen en zijn of haar angsten weg te nemen: ook jij hebt dit immers meegemaakt!  

Tip: Als je kind van school verandert of naar een hogere graad gaat, vraag dan aan de school of het mogelijk is om het gebouw voor de grote dag te bezoeken. Je kind kan zich dan vertrouwd maken met de nieuwe omgeving (klaslokalen, speelplaatsen, toiletten, eetzaal, ...).

5. Eet evenwichtig

Gezonde maaltijden vormen de basis voor een gezonde groei! Maar tijdgebrek is voor veel ouders een belemmering. Sommige scholen bieden vaak uitgebalanceerde menu's aan. Vraag je school om meer informatie. Maar als je op dit gebied geld wil besparen, zit er maar één ding op: zelf koken! Bovendien heb je dan de volledige controle over de kwaliteit van het eten dat je je kind geeft. 

6. Buitenschoolse activiteiten: pas op voor kosten en logistiek

Er gaat niets boven buitenschoolse activiteiten voor je kind om zich te ontwikkelen! Maar sommige zaken blijven een probleem voor veel ouders, niet in de laatste plaats de kosten. Een andere valkuil is de overladen agenda van je kind of een onderschatting van de organisatie (vooral wat betreft uurroosters en trajecten). 

Begint je kind een nieuwe hobby? Je kan een maand- of jaarbudget opstellen met inschrijvingskosten, uitrusting en vervoerskosten. Moedig je kind aan om slechts één tot twee activiteiten te kiezen. Hierdoor beperk je niet alleen de uitgaven, maar zorg je ook voor een goed evenwicht tussen school, vrije tijd en rust. Kijk tot slot even bij andere ouders of je niets kan uitwisselen of delen? Denk aan carpoolen of tweedehands materiaal dat te klein is geworden.

7. En als klap op de vuurpijl: sparen voor later! 

De start van het nieuwe schooljaar is ook een kans om goede gewoonten aan te leren. Door vandaag te sparen, kan je bijdragen aan de toekomstige avonturen van je kind (studie, reizen, een eerste huis of auto, ...). Je kan ze financieel een duwtje in de rug geven om ze op weg te helpen in het leven, net op het moment dat ze dit het hardst nodig hebben!