Het einde van de vakantie is niet alleen de start van het nieuwe schooljaar, maar ook een terugkeer naar de realiteit. En die kan lastig zijn zonder goede voorbereiding. Vaak betekent deze periode immers ook extra kosten en een reorganisatie van het gezin. Nieuwe benodigdheden, inschrijvingen voor sportclubs of jeugdbeweging, naschoolse opvang, taxi mama of papa, maaltijdbeheer... Hoe regel je dit allemaal? Volg onze tips!
1. Schoolbenodigdheden: tussen recycleren en kopen
Er is maar één manier om door de bomen het bos te zien: maak een precieze lijst van alles wat je kind nodig heeft. Sommige scholen helpen ouders en bezorgen complete lijstjes. Maar maak eerst de balans op van het vorige jaar voor je begint met winkelen: er zijn ongetwijfeld dingen die je kind opnieuw kan gebruiken.
Tip: Koop je neutrale kaften of schriftjes om de kosten te drukken? Laat je kind zijn of haar creativiteit botvieren om deze spulletjes op te smukken met tekeningen, stickers, collages, ... Onderschat ook het praktische nut van etikettering niet, vooral als je kind jonger is. Kleren, rugzakken, schriften... Het kan je een hoop verlies (en dus extra kosten) en verwarring op school besparen.
2. Herstel een goede slaaproutine
3. Organisatie: het belangrijkste wapen tegen stress
Anticipeer op de eerste schooldagen door een gezamenlijke routine voor het hele gezin vast te leggen: ontbijttijd, gebruik van de badkamer, vertrek, afspraken over het schooltraject, ... Hoe meer je op voorhand voorbereidt, hoe minder druk en stressvol die eerste ochtenden zullen lijken: kleren klaarleggen, boekentassen klaarmaken, samen ontbijten, ... (als je kinderen ouder zijn, kunnen ze natuurlijk helpen). Als je thuiskomt, kan je ook duidelijke afspraken maken voor huiswerk, speeltijd en, natuurlijk, bedtijd!
Tip: Een gezinskalender bespaart je een hoop misverstanden, zowel met je partner als met je kinderen zelf! Hang hem op waar iedereen hem kan zien (bijvoorbeeld tegen de koelkast) en noteer belangrijke data, zoals oudercontacten, buitenschoolse activiteiten, medische afspraken, vakanties en kampen, ...
4. Verwaarloos het emotionele aspect voor je kind niet
Opnieuw naar school gaan zou geen taboe mogen zijn, zelfs al wil je kind tot de laatste dag van de vakantie genieten! Praat erover en meet de temperatuur op: wat zijn de verwachtingen en zorgen? Probeer je kind gerust te stellen en zijn of haar angsten weg te nemen: ook jij hebt dit immers meegemaakt!
Tip: Als je kind van school verandert of naar een hogere graad gaat, vraag dan aan de school of het mogelijk is om het gebouw voor de grote dag te bezoeken. Je kind kan zich dan vertrouwd maken met de nieuwe omgeving (klaslokalen, speelplaatsen, toiletten, eetzaal, ...).
5. Eet evenwichtig
6. Buitenschoolse activiteiten: pas op voor kosten en logistiek
Er gaat niets boven buitenschoolse activiteiten voor je kind om zich te ontwikkelen! Maar sommige zaken blijven een probleem voor veel ouders, niet in de laatste plaats de kosten. Een andere valkuil is de overladen agenda van je kind of een onderschatting van de organisatie (vooral wat betreft uurroosters en trajecten).
Begint je kind een nieuwe hobby? Je kan een maand- of jaarbudget opstellen met inschrijvingskosten, uitrusting en vervoerskosten. Moedig je kind aan om slechts één tot twee activiteiten te kiezen. Hierdoor beperk je niet alleen de uitgaven, maar zorg je ook voor een goed evenwicht tussen school, vrije tijd en rust. Kijk tot slot even bij andere ouders of je niets kan uitwisselen of delen? Denk aan carpoolen of tweedehands materiaal dat te klein is geworden.