Sparen of beleggen voor een kind? Deze 3 vragen helpen je kiezen!

Wil je een startkapitaal opbouwen voor je kind, kleinkind, pete- of metekind, ...? 

 

Dan zijn er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan sparen, via een spaarrekening of spaarverzekering , of beleggen via een beleggingsverzekering, beleggingsfonds of door zelf aandelen te kopen.

Wat is nu de beste keuze? Dit hangt van de omstandigheden af. Met sparen heb je veel zekerheid, maar vaak een beperkter rendement. Beleggen is risicovoller, maar daarmee haal je misschien een hoger rendement. Deze 3 vragen kunnen je helpen om te kiezen.

1. Wanneer wil je het geld aan het kind geven?

Om een startkapitaal op te bouwen voor een kind kan je het best voor jezelf nagaan wat je beleggingshorizon is. Het is het antwoord op de vraag “Wanneer wil je het geld aan dat kind geven?”. Die datum bepaalt de looptijd van je belegging

 

Hoe langer je beleggingshorizon, hoe nuttiger het is om te diversifiëren

Hoe meer tijd je hebt, hoe meer argumenten er zijn om niet alleen te sparen, maar ook te beleggen! Op korte termijn kunnen de beurzen serieus schommelen. Daarom raden beleggingsadviseurs aan om steeds te beleggen op lange termijn. De beurzen hebben dan tijd genoeg om te herstellen van de crisissen en om naar nieuwe pieken te groeien. Hoe sneller je begint met beleggen, hoe meer groeipotentieel je dus hebt. Hou er wel rekening mee dat je ook geld kan verliezen met een belegging. En dat je dus misschien niet het volledige kapitaal recupereert dat je hebt belegd.

De makkelijkste manier om te beleggen is via gemengde fondsen, samengesteld uit aandelen en obligaties, die beheerd worden door professionals.

Welke beleggingshorizon moet je hebben om te kunnen beleggen voor een kind?

Als je een kapitaal wil opbouwen tegen wanneer het kind begint te werken (rond 22 jaar), dan zou je de onderstaande richtlijn kunnen gebruiken:

  • Het kind is ouder dan 14 jaar (beleggingshorizon van max. 8 jaar): je hebt nog tijd om te beleggen, maar je moet ermee kunnen leven dat je dan wel meer risico neemt.

  • Het kind is jonger dan 14 jaar (beleggingshorizon van meer dan 8 jaar): door de lange tot zeer lange beleggingshorizon krijg je een afvlakking van het risico en kunnen uiteenlopende risicoprofielen beleggen (defensief tot dynamisch profiel).

Pascal Paepen
Pascal Paepen 
Financieel expert
“Beleggen voor een kind houdt een voordeel in: je hebt de tijd. Een eventuele daling van de financiële markten kan op lange termijn immers worden afgevlakt door een stijging.”

2. Hoeveel risico wil je nemen?

Ben je risicoavers en wil je zeker zijn van het rendement? Dan kies je het best voor sparen. Heb je een relatief korte beleggingshorizon (minder dan 8 jaar)? Dan kan een spaarrekening de beste optie zijn. Heb je meer dan 8 jaar? Dan kan het hogere rendementspotentieel van een spaarverzekering van tak 21, zoals Yongo Moon , een mooi alternatief voor de spaarrekening zijn. 

Ben je bereid risico te nemen in ruil voor een hoger rendementspotentieel? Dan is beleggen meer iets voor jou. Dat wil niet zeggen dat je meteen gigantische risico’s moet nemen. Yongo Star, met een beleggingsverzekering van tak 23,  zoals Yongo Star, kan je als belegger het risico op verschillende manieren proberen te beperken.

Wil je een idee krijgen van de prestaties van zo’n fonds in een beleggingsverzekering? Kijk dan even naar het historisch rendement van  AG Life Sustainable Neutral in Yongo Star

Door kleine bedragen te storten op verschillende momenten spreid je ook het risico en vermijd je dat je op een slecht moment instapt met een groter bedrag.

3. Hoeveel geld kan je opzijzetten?

Er was een tijd dat je behoorlijk wat geld moest hebben om te kunnen beleggen, maar de laatste jaren is beleggen veel democratischer geworden. Het maakt dus niet zoveel uit of je veel of weinig te besteden hebt om te kiezen tussen sparen of beleggen.

Tegenwoordig kan je al beleggen vanaf 10 euro per storting! En daarmee belegt het fonds in een mooie mix van obligaties en aandelen zoals Microsoft, Alphabet (Google), Sony, ... Dat is het grote voordeel van beleggingsfondsen.

Sparen met een spaarverzekering kan ook vanaf 10 euro per storting en bij de meeste spaarrekeningen is er zelfs geen minimum per storting.

Gebruik een app om een overzicht te krijgen van al je uitgaven en je inkomsten. Ongetwijfeld ontdek je dingen waar je op kan besparen en dat geld kan je dan opzijzetten voor het kind!

Sparen of beleggen? Yongo helpt je kiezen!

Met Yongo kan je investeren in Yongo Moon of Yongo Star, een tak 21-en tak 23-verzekering van AG. In beide formules kan je al storten vanaf € 10 en dit zowel op regelmatige basis, eenmalig of wanneer het je past. Kan je nog steeds niet beslissen wat voor jou het beste is? Geen nood. Op onze website vind je voldoende informatie om je keuze te maken

Waarom kiezen voor Yongo?

  • De grootouders, meter, peter, ... kunnen ook hun steentje bijdragen en zelf een Yongo openen
  • Je steunt op de expertise van AG om op lange termijn te sparen of te beleggen voor je kind
  • Het kan al vanaf € 10 per storting en volledig op eigen ritme