Hoe belonen 1000 ouders een goed rapport van hun kind?

Het Yongo-Team
Expert Yongo

Een goed rapport wordt beloond! Meer en meer ouders geven hun kind hiervoor ook een zakcentje. Gemiddeld is dit 18 euro zo blijkt. Veel of weinig? Bekijk dit vooral zelf vanuit je persoonlijke situatie.

Samen met onderzoeksbureau iVOX voerden we een online onderzoek uit naar het spaargedag van 1000 Belgische ouders voor hun kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. Eén van de topics: de beloning voor een goed rapport.

Goed werk wordt beloond

Loon naar werken! Zo zien ouders van Belgische kinderen het ook. En een goed eindrapport blijkt nog altijd een geschikt moment hiervoor te zijn. Zo willen ouders hun kind leren dat goed werk beloond wordt. 

Wat de vereisten voor een goed rapport zijn, laten we graag in het midden. Ieder werkt immers naar zijn of haar mogelijkheden. Dat is ook de mening van pedagoge Marijke Bisschop: “Er bestaat niet één goed rapport. Ieder kind heeft zijn of haar eigen rapport op basis van zijn of haar mogelijkheden en vaardigheden op dat moment. Het eindcijfer moet niet altijd de enige parameter zijn. Het is ook belangrijk rekening te houden met de inspanningen die je kind heeft gedaan. Zijn de punten een goede weergave van de inspanningen? En indien niet, dan is het belangrijk om samen na te gaan waarom er slechtere resultaten zijn behaald in plaats van je kind alleen te straffen voor een ‘slecht’ rapport.”

Beloning in verschillende vormen

De beloning voor een rapport moet een bijzaak blijven. Een belangrijke tip van Marijke Bisschop: “Ga eerst even samenzitten met je kind en neem samen het rapport en de cijfers door. Zo toon je jouw interesse in de schoolse prestaties en inspanningen van je kind. Dit is een intrinsieke beloning en geeft je zoon of dochter kracht om door te gaan en zich soms nog meer in te zetten!”

Een activiteit koppelen aan een goed rapport blijft nog altijd een populaire beloning: een dagje naar een pretpark, gaan shoppen met je beginnende puber of een lekker etentje. Samen weg tijdens een gezellig uitje: beloning en quality-time. 

Een cadeau geven hoort er ook nog steeds bij. Wat voor cadeau dit juist kan zijn, hangt af van de leeftijd. Jonge kinderen zullen heel tevreden zijn met een strip of kleurboek. Voor oudere kinderen zal je iets creatiever uit de hoek moeten komen.

20% van de ondervraagde ouders geeft (ook) een centje als beloning en motivatie. Wat opvalt in het onderzoek: ouders die sparen voor hun kind geven dubbel zo vaak een centje voor een goed eindrapport dan ouders die niet sparen voor hun kind.

Maar oma’s en opa’s aan de top: zij geven het vaakst een centje aan hun kleinkinderen voor hun goede inzet. Volgens onze survey gebeurt dit in 38% van de gevallen. 

Hoger of lager?

Gemiddeld geven ouders 18 euro zakgeld bij een goed eindrapport. Als we dit in detail bekijken, lopen de verschillen wel wat op:

  • 20% van de ouders geeft minder dan 10 euro
  • 34% geeft wat meer: een bedrag tussen de 10 en 19 euro
  • 33% vindt 20 tot 29 euro een mooie zakcent
  • 12% heeft er 30 euro of meer voor over

Alle ouders kiezen dit voor zichzelf uiteraard. Geef wat je zelf behoorlijk vindt. En wat mogelijk is rekening houdend met je financiële situatie.

Cash verliest terrein

Iets meer dan de helft van de ouders verkiest voor zo’n moment nog cash geld te geven aan zijn of haar kind. Dit wil dus ook zeggen dat bijna de helft van de ouders minder fan zijn van cash geld en enveloppes

Een logisch gevolg van onze digitale maatschappij. Zeker als je weet dat acht op de tien jonge Belgen amper cash op zak hebben en betalen hoofdzakelijk gebeurt via de bankkaart of mobiel. Jouw kind groeit op in een maatschappij die binnen bepaalde tijd cashvrij zal zijn. Leer hen dan ook in de digitale wereld omgaan met geld en de waarde hiervan.

Wij duimen alvast voor een mooi schoolresultaat voor je kind zodat hij of zij kan genieten van een zorgeloze zomervakantie... En jij ook !

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur