Zakgeld: 7 do’s en don’ts

Marijke Bisschop
Marijke Bisschop
Pedagoge en gedragstherapeute

Met zakgeld kan je kind heel wat leren. Maar zakgeld vormt binnen een gezin vaak de bron van heel wat discussies. Die vermijd je door goede afspraken te maken met je oogappel. Hoe pak je dat aan? Met deze 7 tips!

1. Leg een bedrag vast

Kinderen hebben nooit genoeg. En de vriendjes krijgen altijd meer. Spreek daarom een vast bedrag af, dat nadien niet meer voor discussie vatbaar is. Bovendien maakt zo’n bedrag het mogelijk om de ‘op is op’-regel te introduceren. Die is essentieel als je je kind met geld wil leren omgaan. Blijft natuurlijk de vraag: welk bedrag moet dat zijn? Ontdek hoeveel zakgeld andere ouders (écht) geven.

2. Spreek een vast moment af

Dat is de tweede afspraak die je nodig hebt om de ‘op is op’-regel te kunnen handhaven. Spreek bijvoorbeeld met je kind af dat hij of zij elke zondag om 12uur zakgeld krijgt. Zo heb je altijd een antwoord klaar als je oogappel z’n zakgeld vroeger opsoupeert of zeurt om extra geld voor een grote aankoop. Verstrek geen leningen, want – inderdaad - op is op. En waarom op zondag? Omdat veel winkels dan gesloten zijn, waardoor je kind gedwongen wordt om langer na te denken over z’n bestedingen.

3. Bepaal met je kind hoeveel er wekelijks wordt gespaard

Wil je graag dat je kind leert vooruitzien? Dan kan je een spaardoel afspreken en/of een bedrag dat wekelijks wordt gespaard. Zo moét je zoon of dochter wel nadenken over wat hij of zij belangrijk vindt. Kinderen leren zo bovendien het onderscheid te maken tussen de korte – “Snoep!” – en de langere termijn – “Een pony!”. Een handig en overzichtelijk alternatief voor een spaarvarken, is een spaarverzekering

4. Spreek af waaraan het zakgeld (niet) mag worden besteed

Voor jou als mama of papa is het de kunst om de uitgaven niet te strikt te reguleren. De bedoeling van zakgeld geven, is immers dat kinderen met geld leren omgaan. Als je alles verbiedt, wordt er niet veel geleerd. Zakgeld is leergeld. En dus moet je kind ‘fouten’ kunnen maken.

Mag jouw kind zelf bepalen wat het met z’n zakgeld doet? Opvoedingsexpert Marc Janssens antwoordde op die vraag ooit volmondig “Ja” bij Hautekiet op Radio 1, “dus ook chips kopen wanneer je thuis al een hele kast vol chips hebt.” Laat je je kinderen dus maar beter vrij beslissen over hun uitgaven, zolang ze er geen wapens of drugs mee aanschaffen? “Helemaal niet,” vindt pedagoge Marijke Bisschop. “Eén keer chips kopen is prima, maar ik blijf geen zakgeld geven als mijn kind het enkel aan chips besteedt. Dat geldt voor alles wat schadelijk is voor de gezondheid, zoals bijvoorbeeld ook sigaretten. Als ouder vervul je nog steeds de rol van opvoeder.” Kortom, afspraken maken is de boodschap. Zo kan je ook even aanstippen wat zoal voor rekening van de ouders blijft: voeding, kleding, school- en sportgerief,… Kwestie van het geldbesef bij je kind nog extra te doen groeien.

5. Zakgeld is geen loon

Zakgeld krijg je, en hoef je dus niet te verdienen. Als ouder kan je het daardoor niet gebruiken om te belonen, laat staan om te straffen. Wil je toch ook graag afspraken maken over klusjes of goeie rapporten? Dan kan je natuurlijk wel tarieven afspreken die daarmee te verdienen vallen. Maar die staan in het ideale geval los van het zakgeld op zich.

6. Bepaal wanneer de afspraken opnieuw worden bekeken

Spreek een nieuwe datum af waarop jullie de gemaakte afspraken herbekijken, dus tot wanneer jullie afspraken geldig zijn. De meeste ouders evalueren een keer per jaar. Zo houden ze niet enkel gelijke tred met de stijgende prijzen, maar kunnen ze ook zakgeldverhogingen uitstellen of – het ligt er maar aan hoe je het bekijkt – in het vooruitzicht stellen.

7. Zet het op papier

Stel een zakgeldcontract op, met daarin jullie gemaakte afspraken. Zo vermijd je misverstanden en discussies. Download hier een zakgeldcontract, om samen in te vullen en te ondertekenen. En voilà, klaar! Jullie contract mag omhoog, op de ijskast, bijvoorbeeld, of ergens goed zichtbaar aan de muur.
 

Vond je dit interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur