Je kind heeft een goed rapport! Wat geef je als beloning?

Yongo Team
Yongo Team
Yongo Expert

Een goed rapport halen is voor veel kinderen een hele opgave, dus als het resultaat goed is, verdient dat zeker een extraatje: een uitstapje, een logeerpartij bij vrienden, wat extra zakgeld... Mogelijkheden genoeg om je zoon of dochter blij te maken!

Een goed rapport mag je niet als vanzelf­sprekend beschouwen en het verdient dan ook speciale aandacht.

Marijke Bisschop

“Er bestaat niet één goed rapport! Wat je goed kan noemen, is voor elk kind anders.” Marijke Bisschop, pedagoge

Ook al is het niet wat jij – en je kind – ervan verwachtten, het is belangrijk dat jullie de tijd nemen om erover te praten. “Ieder kind heeft zijn eigen rapport op basis van zijn of haar mogelijkheden en vaardigheden op dat moment. Het eindcijfer moet niet altijd de enige parameter zijn. Het is ook belangrijk rekening te houden met de inspanningen die je kind heeft gedaan. Zijn de punten een goede weergave van de inspanningen? En indien niet, dan is het belangrijk om samen na te gaan waarom er slechtere resultaten zijn behaald in plaats van je kind alleen te straffen voor een ‘slecht’ rapport."

Toon zeker interesse in het rapport!

Een kind doet zijn best op school om een leuke beloning te krijgen, maar wil ook erkenning krijgen voor zijn inspanningen. "Het is belangrijk dat je met je kind aan tafel gaat zitten en samen zijn punten overloopt. Zo toon je dat je geïnteresseerd bent in zijn resultaten en inspanningen. De tijd die je samen doorbrengt, is een beloning op zich en motiveert je kind om zijn best te blijven doen," vervolgt Marijke Bisschop.

We geven je enkele tips om je kind te belonen. Je kan er een paar voorstellen en je kind er één of twee laten kiezen.

1. Organiseer een logeerpartij met vriendjes en vriendinnetjes

Een logeerpartijtje met vriendjes en vriendinnetjes is altijd dolle pret! Zet een tent op in de tuin waar ze de nacht kunnen doorbrengen, of organiseer een filmavond met popcorn.

2. Laat je kind een activiteit kiezen
Samen met Mama plezier beleven

Het zijn vaak de ouders die de weekendplanning bepalen. Geef je kind dit keer de leiding en laat het de activiteiten voor het hele gezin kiezen. Een uitstap naar een pretpark bijvoorbeeld, een dagje shoppen of gaan eten in een restaurant. Zo doe je je zoon of dochter een plezier en heb je échte quality time met je gezin. Twee vliegen in één klap!

3. Geef je kind een mooi cadeau

Als je je kind een cadeau belooft, kan dat een goede motivatie zijn om extra zijn best te doen voor de examens. Dan moet je je natuurlijk aan je woord houden en een leuk cadeau verzinnen! Het bedrag dat je hiervoor uittrekt, moet in overeenstemming zijn met het gezins­budget. Een skateboard, een fiets, een voetbalshirt van zijn favoriete ploeg, een kledingstuk? Als het een duur cadeau is, kan je altijd aan de grootouders vragen om bij te leggen, bijvoorbeeld door hen via Yongo te vragen om bij te leggen voor een specifiek cadeau dat je daar hebt ingevoerd als project.

Kinderen spelen samen voetbal

Veel grootouders geven hun kleinkinderen met plezier een zakcentje als ze een goed rapport hebben!

4. Geef geld als beloning

Volgens een enquête van Yongo, in samenwerking met het onderzoeksbureau iVOX, geeft 20 % van de ouders geld als beloning voor een goed rapport. Uit het onderzoek blijkt ook dat ouders die voor hun kinderen sparen, twee keer zo vaak geld geven voor goede cijfers als ouders die dat niet doen.

Ook hier hangt het bedrag dat je geeft af van het gezinsbudget. Ouders geven gemiddeld 18 euro aan hun kind. 12 % geeft 30 euro of meer. Grootouders geven het vaakst (38 %) geld aan hun kleinkinderen na een goed rapport.

Bankbiljetten in een omslag stoppen is echter verleden tijd: acht op tien jongeren heeft geen cash meer op zak. Is er nog geld over na de aankoop van het cadeau? Dan kan je dat gewoon opzijzetten en een startkapitaal voor je kind opbouwen.

Waarom Yongo gebruiken?

  • De grootouders, meter, peter, ... kunnen ook rechtstreeks bijdragen
  • Je steunt op de expertise van AG om op lange termijn te sparen of te beleggen voor je kind
  • Het kan al vanaf € 10 per storting

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.