Een nieuw jaar, nieuwe afspraken over het zakgeld van je kind?

Yongo Team
Yongo Team
Yongo Expert

Bij de start van een nieuw jaar worden niet alleen goede voornemens genomen. Vaak is het een moment om ook nieuwe afspraken te maken tussen ouders en kind. En één van die zaken is het zakgeld. Een voorbereid ouder is er twee waard tijdens deze “onderhandelingen”.

Starten met zakgeld (of niet)

Of je er als ouder nu zelf over nadenkt, of dat de vraag van je kind komt…op een bepaald moment ligt het onderwerp ‘zakgeld’ op de tafel. En dan vraagt elke ouder zich volgende zaken af: “Heeft mijn kind nu al zakgeld nodig?” en “Wil ik al zakgeld geven aan mijn kind?”

Bij zakgeld denkt een kind niet meteen aan spaargeld. Integendeel zelfs. En dat is logisch want omgaan met geld is een leerproces. Hoe waren we immers zelf vroeger?

Kleuters kunnen nog niet tellen en hebben dus geen besef van de waarde van geld. Toch kan je als ouder ook op deze leeftijd al een bewustwording creëren. Pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop geeft je 4 tips om je kleuter spelenderwijs kennis te laten maken met geld

Als kleuter is het dus wat te vroeg om te starten met echt geld. Maar vanaf de leeftijd van 6 à 7 jaar leert je kind rekenen op school en is het dus mogelijk de eerste stappen met zakgeld te zetten.

Jij bepaalt als ouder uiteraard zelf wanneer je kind klaar is voor zakgeld. En welke controle je wil houden op de besteding van dit geld.

Hoger-lager

Mag het iets meer zijn? Een vraag die je mag verwachten als je kind al zakgeld krijgt. Maar moet je hierop ingaan als ouder? En wat is een goed bedrag?

Kinderen beseffen niet altijd welke inspanningen jij als ouder levert om geld op je rekening te ontvangen. Voor je praat over een bepaald bedrag, is het belangrijk te weten welke aspecten van geld je kind al begrijpt, en wat je kan doen om het de waarde van geld beter te laten begrijpen.

Zomaar een bedrag op het zakgeld kleven, is heel moeilijk. Het is een keuze die je als ouder zelf maakt. Tip! Laat het bedrag afhangen van de leeftijd van je kind, wat hij of zij ervan moet betalen en sparen, en uiteraard ook van je financiële mogelijkheden.

Maak duidelijke afspraken

Welk bedrag je ook geeft: als ouder bepaal jij natuurlijk de regels. Maar goede afspraken maken het voor je kind duidelijker. En zo vermijd je overbodige discussies.

Wil je het concreter maken: stel dan samen een zakgeldcontract op. Een leuke manier om je kind te betrekken bij de gemaakte afspraken. En bij misverstanden een handig document op terug te vallen.

Denk aan digitale oplossingen

De technologie staat niet stil. En de vaardigheden van je kind ook niet. De nieuwe generatie is op jonge leeftijd al heel behendig met een tablet en smartphone.

En geld ontvangen en betalen via cash zal ook verdwijnen. Nu al hebben acht op de tien jonge Belgen amper cash op zak. Betalen doen ze met de bankkaarten meer en meer mobiel.

Vond je dit interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.