Elke ouder heeft liefst dat zijn kind later verantwoord met geld zal omgaan. De sleutel tot succes is je kind al van jongs af aan vertrouwd maken met geld. Weet je niet goed hoe je daaraan begint? Met deze 6 life hacks kom je al heel ver!
1. Samen met je kind naar de supermarkt
Het is belangrijk dat je kind goed beseft wat de dingen kosten, en dat je niet altijd kan kopen wat je graag zou hebben. Wanneer je kind met jou naar de supermarkt gaat, kan je daarvan profiteren om de prijzen, merken en verpakkingen te vergelijken. De mooiste verpakkingen bevatten niet altijd de beste producten, maar ze zijn wel vaak duurder.
- Tip 1: maak er een spel van. Laat je kind goedkopere varianten vinden in de winkel.
- Tip 2: geef het boodschappenlijstje aan je kind, en spreek af dat jullie enkel kopen wat er op het lijstje staat.
- Tip 3: als je terug thuis bent, neem je drie willekeurige producten die je net gekocht hebt. Laat je kind nu raden wat het goedkoopste en wat het duurste product is.
2. Plan samen een uitstap
Een gezinsuitstap plannen kan een goede oefening zijn om je kind bewuster te leren omgaan met geld. Je kind krijgt een budget en moet berekenen wat het prijskaartje van jullie uitstap zal zijn. Valt de uitstap binnen het budget of niet? Je kan samen prijzen vergelijken en speciale aanbiedingen zoeken. Dat is een heel leerzame activiteit om spelenderwijs een budget te beheren en bewuster om te gaan met geld.
3. Stuur je kind alleen naar de winkel
Voor veel kinderen is alleen naar de winkel gaan de eerste stap in zelfstandig leren omgaan met geld. Als je kind oud genoeg is om dit te doen, geef je het een lijstje mee en voldoende geld. Je kind moet zich houden aan wat je op het lijstje hebt gezet, en moet ook zelf betalen met de juiste munten en biljetten. In de beenhouwer of groetenwinkel leert het bovendien de maten en gewichten kennen en ziet het ook wat goedkoop en wat duur is. Bespreek daarna samen het kasticket.
- Tip: geef je kind een klein budget waarmee het iets mag kopen wat het lekker vindt en dat jij niet op het lijstje hebt gezet (een donut of koffiekoek bijvoorbeeld). Het moet dan zelf kijken wat in dat budget past.
4. Start met zakgeld
Vanaf de leeftijd van 6 jaar kan je een kind wekelijks een centje geven waarmee het mag doen wat het wil. Dit is een goede voorbereiding op de volgende stap: leren sparen met dat geld.
- Tip: De antwoorden op de meest gestelde vragen over zakgeld vind je op www.zakgeld-geven.be
5. Betaal voor klusjes in huis
Je kan je kind extra zakgeld laten verdienen door klusjes te doen in huis. Zo leert je kind dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen, want jij moet ook werken voor je geld. Let op: je hoeft zeker niet voor alles te betalen wat je kind doet in het huishouden. Voor het opruimen van zijn kamer hoef je uiteraard niet te betalen. Maak hier duidelijke afspraken over.
- Tip: je kan een lijstje maken met klusjes die nog moeten gebeuren en daarbij zetten hoeveel elk klusje oplevert en tegen wanneer het gedaan moet zijn. Bijvoorbeeld € 10 om de auto te wassen, € 5 om de dode bladeren bijeen te vegen. Je kind kan dan zelf bepalen wat het wil doen en wanneer.
6. Leer je kind sparen
Eens je kind zakgeld krijgt of geld door klusjes, is het belangrijk dat het hiermee leert omgaan. Wil je kind een dure smartphone, dan is het een goed idee om het daar mee voor te laten sparen. Spreek af hoeveel van zijn zakgeld het opzij zal zetten elke maand. Handig hiervoor is het zakgeldcontract. Een goede balans is 60 % van het zakgeld spenderen en 40 % sparen. Geef je bijv. 20 euro per maand, dan kan je kind 12 euro hiervan uitgeven en 8 euro opzijzetten voor die smartphone.
- Tip: om sneller aan dat gespaarde bedrag te komen, kan je kind ook vragen aan familie en vrienden om bij te dragen voor zijn verjaardag of met kerst. Maak samen wenslijstjes die je dan kan versturen naar familie en vrienden. Yongo is daar heel handig voor.
Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen: