Einde van het schooljaar? Dat verdient een beloning!

Binnenkort zegt onze jeugd de schoolbanken weer voor een tijdje vaarwel. Maar eerst komt dat laatste rapport er nog aan. Bij sommigen breekt het angstzweet al uit, anderen kijken er reikhalzend naar uit. Want een goed rapport, betekent vaak een beloning! Maar wat met de allerkleinsten tussen 0 en 6 jaar? Ook zij kunnen het voorbije schooljaar goed ‘gewerkt’ hebben in de crèche of de kleuterklas. Het einde van het schooljaar is dan ook voor elke leeftijd een ideaal moment om even de balans op te maken van alles wat je oogappel tot nu toe bereikt heeft.

Eerst de allerkleinsten

Tijdens het eerste jaar verandert er heel wat in het leven van een baby: de eerste tandjes, het eerste fruit- of groentepapje, de eerste wankele pasjes, ... Ook daarna kent je bengel nog heel wat grote mijlpalen. Zo leren peuters op het potje te gaan, kleuters oefenen dan weer zelf hun veters te strikken tot ze het kunnen. Of hun eigen naam te schrijven en tot 10 te tellen. Allemaal kleine overwinningen in het nog prille leven van je peuter of kleuter. Waarom zou je het dan niet een kleine tastbare beloning geven voor al die inspanningen? Dit zijn enkele ideeën:

  • Geef je kindje een nieuw speelgoedje.

  • Organiseer een leuk dagje uit met het gezin

  • Overhandig je kleintje plechtig een symbolisch diploma zoals een ‘potjesdiploma’ of ‘veterstrikdiploma’.  

In de kleuterklas

Ook in de kleuterklas krijgen de kleintjes af en toe een beloning. Wie kent die schattige beelden niet van de kleine bengels die vol trots hun zelf geknutselde afstudeerhoed in de lucht gooien bij het afzwaaien van de derde kleuterklas? Dé dag van hun nog jonge leven! Sommige scholen geven kleuterverslagjes mee met de ouders. Hierin zit een (kleuter)spreuk, een tekening en knutselwerkje en een verslag over het kind, met op het einde van het schooljaar nog een terugblik over wat er allemaal gedaan is in het klasje. 

De (grote) school

Vanaf de lagere school komt dan het echte rapport op de proppen. Een goed rapport mag je echter niet als vanzelfsprekend beschouwen en het verdient dan ook speciale aandacht. Maar er bestaat niet één goed rapport! Voor ieder kind is dit anders volgens zijn of haar mogelijkheden en vaardigheden op dat moment. Het eindcijfer moet ook niet altijd de enige parameter zijn. Het is belangrijk rekening te houden met de inspanningen die je kind heeft gedaan. Zijn de punten een goede weergave van die inspanningen? En indien niet, dan is het belangrijk om samen na te gaan waarom er slechtere resultaten zijn behaald in plaats van je kind alleen te straffen voor een ‘slecht’ rapport.

De inspanning wordt beloond!

Een kind doet zijn best op school om een leuke beloning te krijgen, maar wil ook erkenning krijgen voor zijn inspanningen. Toon daarom interesse en overloop samen de resultaten of inspanningen. De tijd die je samen doorbrengt, is al een beloning op zich en motiveert je kind om zijn best te blijven doen. Wil je je kind nog meer belonen? Dit zijn alvast enkele tips:

  1. Organiseer een logeerpartij met vriendjes en vriendinnetjes. Zet een tent op in de tuin waar ze de nacht kunnen doorbrengen, of organiseer een filmavond met popcorn.
  2. Een uitstap naar een pretpark, een dagje shoppen of gaan eten in een restaurant? Laat je kind zelf een activiteit kiezen.
  3. Een mooi cadeau kan voor je kind een goede motivatie zijn om extra zijn of  haar best te doen. Het bedrag dat je hiervoor uittrekt, moet uiteraard in overeenstemming zijn met het gezinsbudget.  

Of een financiële beloning?

Voor een centje als beloning is een peuter of kleuter nog te klein. Vanaf de lagere school kan dit voor een (goed) rapport dit wel. Naast een eenmalige (financiële) beloning kan je trouwens ook al eens vooruitblikken naar de toekomst. Want kleine kindjes worden snel groot. Voor je het weet staat jouw kleine spruit met zijn diploma van de unief of hogeschool te zwaaien. En staat hij of zij op eigen benen. Op dat moment is een financieel duwtje in de rug meer dan welkom. Met een spaar- of beleggingsverzekering van Yongo kan je nu al beginnen te bouwen aan die financiële toekomst. En dat helemaal op eigen ritme. 

Waarom kiezen voor Yongo?

  • De grootouders, meter, peter, ... kunnen ook hun steentje bijdragen en zelf een Yongo openen
  • Je steunt op de expertise van AG om op lange termijn te sparen of te beleggen voor je kind
  • Het kan al vanaf € 10 per storting en volledig op eigen ritme