Op vakantie met het gezin: hoe kan je goedkoop reizen met kinderen?

Een vakantie met kinderen is duurder dan zonder: dat is een feit. Maar er zijn een paar trucjes die je kan gebruiken om kosten te besparen. Vervoer, accommodatie, activiteiten, ... Yongo bekijkt de beste manieren om geld uit te sparen.  

Reizen met kinderen vergt veel organisatie. En dat is nog niet alles. Naast de praktische kant moeten ouders ook aan de financiële aspecten denken. Een paar kleine tips kunnen helpen om het budget te verlichten en de zwaarste uitgaven te beperken. Een gezinsvakantie (in België of in het buitenland) moet immers in de eerste plaats een aangenaam momentje er samen tussenuit zijn, weg van alle zorgen.  

Boek vroeg  

Een bekende tip bij reisverslaafden: het moment van boeken heeft een enorme invloed op de uiteindelijke prijs van je vakantie. Als je geen andere keuze hebt dan in het hoogseizoen te gaan, probeer dan je vakantie al zo vroeg mogelijk te boeken. Soms is het mogelijk om accommodatie tot een jaar van tevoren te reserveren! Nog een voordeel: je vermijdt hoge lastminuteprijzen. Dit geldt zowel voor vluchten, accommodatie als activiteiten.  

Accommodatie

Je kan het best iets huren. Vergeleken met hotels biedt een huuraccommodatie ook vaak meer comfort en flexibiliteit ... tegen een lagere prijs. Toch handig als je een eigen keuken hebt om je maaltijden of die van je baby voor te bereiden? Of als je kleine hummels graag eens uitslapen?

Zijn je kinderen al ouder? Kamperen is heel voordelig en vaak populair bij jongere kinderen. Er is niets zo ontspannend dan een eenvoudig verblijf midden in de natuur. Gegarandeerd een zen-moment! 

Geef tot slot voorrang aan gezinsaanbiedingen en -kortingen. Veel online boekingssites bieden 'familieformules’ aan, met kortingen voor kinderen, activiteiten inbegrepen of zelfs bepaalde diensten gratis voor jongere kinderen.  

Vervoer 

Je kan alle soorten vervoer overwegen: elk middel heeft zijn eigen voordelen en kenmerken, afhankelijk van je bestemming en het profiel van je gezin. 

  • Auto: Zeer flexibel, met de auto kan je bijna net zoveel meenemen als je nodig hebt, afhankelijk van de grootte van je voertuig natuurlijk! Dit is bijzonder praktisch met een jong kind of als je een sportief gezin hebt en graag allerlei activiteiten doet op vakantie (fietsen, tennissen, ...). Aan de andere kant, als je de benzinekosten, eventuele tolheffingen, slijtage van het voertuig en het risico op ongelukken meerekent, is de auto niet altijd de verstandigste keuze.  
  • Vliegtuig: Veel luchtvaartmaatschappijen beperken het aantal beschikbare stoelen voor baby's en jonge kinderen ... denk er ook hier weer aan om je tickets ruim van tevoren te boeken! Als je een kind hebt dat jonger is dan twee jaar, kan het voor een paar euro extra bij je op schoot reizen. Is je kind ouder dan twee? Dan profiteert het nog steeds van talloze kortingen bij alle luchtvaartmaatschappijen, dus vergelijk de prijzen en (zoals je inmiddels wel hebt begrepen) boek vroeg! 
  • Trein: Zuinig en comfortabel, de trein is een alternatief dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar dat perfect geschikt is voor gezinnen. Ook hier varieert de prijs sterk afhankelijk van de bestemming. Bovendien neemt reizen met de trein een hoop stress van je schouders: je staat nooit in de file of je moet geen uren wachten in de hal van een luchthaven ...  

Activiteiten

Eenmaal ter plaatse begint het: restaurants, uitstapjes, rondleidingen, ... Het is moeilijk om je niet te laten meeslepen! Kies omwille van je budget voor gratis of goedkope activiteiten: wandelingen, stranddagen, bezoeken aan parken en natuurreservaten, ... 

Op restaurant of niet, dat bepaal je zelf. Voor een voordelige reis zijn zelfgemaakte maaltijden, bijvoorbeeld in je vakantiehuisje, nog altijd de beste optie.

Vergeet niet te kijken naar de toeristische aanbiedingen voor de regio die je bezoekt: de populairste plaatsen bieden vaak tickets of 'passen' aan, waarmee je (gratis) gebruik kan maken van het openbaar vervoer en korting krijgt op de toegang tot musea of bezienswaardigheden in de regio. 

Op zoek naar nog meer praktische reisideeën en tips? Er is een enorm aantal blogs gewijd aan gezinsreizen. En er zijn ook de talloze influencers. Abonneer je op gespecialiseerde accounts op sociale media of word lid van forums over dit onderwerp. Reizen kan nog steeds goedkoop zijn, maar je moet vooruitdenken en je goed voorbereiden!  

Besparingen... die je kind kunnen helpen zijn dromen waar te maken  

Door alle kleine besparingen die je nu doet, opzij te zetten voor je kind, kan je een kapitaal opbouwen dat je later als het groot is, kan schenken. Dit is perfect mogelijk met Yongo! Je kind kan dan rekenen op een duwtje in de rug voor de aankoop van een eerste auto, woning, hogere studies (al dan niet in het buitenland) of ... om de reis van zijn dromen te maken en op eigen benen te staan! Je kan vandaag al starten, ook met kleine bedragen.  

Waarom kiezen voor Yongo?

  • De grootouders, meter, peter, ... kunnen ook hun steentje bijdragen en zelf een Yongo openen
  • Je steunt op de expertise van AG om op lange termijn te sparen of te beleggen voor je kind
  • Het kan al vanaf € 10 per storting en volledig op eigen ritme